top of page
תמונת הסופר/תChen Katz

שינה וגן

שינה וגן - התמודדות עם השינוי בגן ובבית.

נגמרה חופשת הלידה... אחרי תקופה ממושכת שביליתם יחד 24 שעות ביממה הגיע הזמן לחזור לעבודה ולהכניס את הילדון למסגרת. בבית הייתה לו שגרה שהתרגל אליה והרגלי שינה קבועים, ועכשיו הכל יכול להשתנות. איך מתמודדים עם השינויים? איך מדברים עם הגננת ולמה לצפות?

לכל גן או פעוטון סדר יום משלו הכולל פרקי זמן של שינה, פעילות והאכלה. ישנן מסגרות המגלות יותר גמישות בגילאים הצעירים ומאפשרות להתאים את סדר היום לצרכיו של התינוק. אך יש מסגרות עם סדר יום נוקשה יותר, בהן שעות השינה והאכלה קבועות ועל התינוק להתאים את עצמו לסדר היום ולא להפך.



הבדל נוסף הקיים בין הגנים הוא אופן הרדמת הילדים. ישנם גנים בהם מלמדים את כל הילדים לישון באותה הדרך, לרוב על מזרנים או בלולים, וישנם כאלו המרדימים את הילדים באותה הדרך לה הם רגילים בבית - עם בקבוק, בעגלה וכו'... בזמן בחירת הגן חשוב להתאים את אופי הגן לצרכים של התינוק וליכולות שלו. במידה ולתינוק שלכם קושי להירדם בסביבה עם גירויים והוא זקוק לשנת בוקר עדיף לחפש פעוטון השם דגש על שנת בוקר וקיים בו חדר נפרד לשינה. במידה ואתם יודעים שהתינוק שלכם סתגלן וברור לכם שהוא יתרגל במהרה לשינוי ולסדר היום החדש, ניתן לשים דגש על נושאים אחרים. במידה ולא סיגלתם לתינוקכם הרגלי שינה והרדמות, כדאי לנסות ולחפש גן בו הגננת לוקחת על עצמה ללמד את התינוק להירדם – כמובן חשוב לוודא שהדבר נעשה בהדרגה ובתיאום עם ההורים. פעמים רבות תינוקות הנמצאים במסגרות בה הם לומדים להירדם באופן עצמאי מסגלים את דפוסי השינה הללו גם בבית במידה ומכווינים אותם לכך ושומרים על עקביות.

ומה עושים ברגע שנכנסים לגן והכל משתבש?

קודם כל נושמים ונותנים זמן לכולם להתרגל ולהסתגל. על מנת שילדיכם יישן טוב הוא צריך להרגיש בטוח ולתת אמון בדמות המטפלת בו, ועל מנת שזה יקרה הוא צריך זמן והרבה סבלנות. אם הגננת תהיה עקבית ורגישה לקושי של הילד הדברים יקרו מעצמם. אך מצידכם על מנת להקל עליו חשוב שתהיו מעורבים במה קורה בגן ותעדכנו את הגננות בקשיים שלו ובצרכים שלו. מתי הוא רגיל לישון, לאכול, מהם סימני העייפות שלו ועוד – כל מה שיעזור לגננת ולילד להסתגל לשינוי. כשאתם לוקחים אותו תשאלו איך הרגיש, האם ישן וכמה ישן כדי שתדעו לצפות את ההתנהגות שלו אחר הצהריים. קחו בחשבון שבתקופת ההסתגלות יהיו שינויים רבים גם בבית. כל הגירויים החדשים והריגוש הגדול גורמים לעייפות ולעיתים לעצבנות גדולה יותר שבאה לידי ביטוי דווקא בבית, במקום בו הם מרגישים בטחון. עד גיל 9-10 חודשים עדיף להשכיב לשנת אחר הצהריים למשך חצי שעה גם אם לא ישן יותר אחר הצהריים רק כדי למנוע השכבה לשנת הלילה בעייפות יתר שמקשה על ההרדמות. במידה ומדובר בגילאים הבוגרים יותר, מעל גיל שנה, פשוט נקדים את שעת השינה בערב ונתחיל את טקס השינה מוקדם יותר. קחו בחשבון שבזמן ההסתגלות אתם עלולים לחוות גם יקיצות מרובות במהלך הלילה משתי סיבות: הראשונה, ברגע שלא ישנים מספיק במהלך היום זה לרוב משפיע על הלילה ואז יש קושי להיכנס לשינה עמוקה מה שמוביל להתעוררויות רבות בתחילת הלילה. השנייה, התינוק שלכם רגיל ליהנות מכם ימים שלמים ועכשיו הוא זוכה לראות אתכם מספר שעות מצומצם יותר ולכן זקוק לכם יותר בלילה. יקיצות אלו עלולות להיות יותר משמעותיות כאשר הכניסה למסגרת נעשית בין גיל 8 חודשים לשנה ושלושה חודשים, הזמן בו מתפתחת חרדת נטישה. על אף הקשיים והשינויים הרבים הוא יתרגל ולכן בזמן ההסתגלות חשוב להיות גמישים יותר ולהעניק תשומת לב רבה יותר אך חשוב גם לזכור כי ברגע שהוא מתרגל לגן החדש חוזרים לשגרה לה היה רגיל לפני הכניסה למסגרת.


ישנם מקרים בהם הילד ידע להירדם באופן עצמאי בבית אך בגן הגננת לא מצליחה להרדים אותו ונעזרת בגורמי תלות כמו נדנוד או בקבוק על מנת שיירדם. חשוב לי להרגיע ולהגיד שתינוק יודע מתי אמא או אבא משכיבים אותו לישון ומתי מדובר בדמות מטפלת אחרת. אם הוא למד להירדם באופן עצמאי בבית הוא ימשיך גם אם בכניסה לגן תרגישו כי ישנו קושי להרדים. זה קושי לגיטימי שחשוב לתת לו מענה ויחלוף לאחר תקופת ההסתגלות. בגן, חשוב להעביר לגננת מהם סימני העייפות שלו ואת הדרך בה הוא רגיל להירדם, איך להחזיר אותו לישון וכו'. ככל שתסבירו טוב יותר כך תראו תוצאות מהירות יותר והילד יירדם בקלות רבה יותר ויישן טוב יותר. חשוב גם להעביר לגננת את התחושה כי אתם סומכים עליה ומאפשרים לה לנהל את הדברים בדרך שלה. כדאי לא להתעקש על דברים קטנים ולייצר שיתוף פעולה. ברגע שהגן נבחר חשוב להראות לגננת כי סומכים עליה ומאמינים בדרך שלה אך יחד עם זאת להראות מעורבות מצידכם.


בתכלס, זהו את הצרכים של ילדכם ונסו להתאים את הגן בהתאם לצרכים שלו. לאחר שבחרתם נסו עד כמה שניתן להעביר אינפורמציה לגננת על מנת שתדע כיצד להקל עליו ולייצר לו את השגרה לה היה רגיל בבית גם בגן, תהיו גמישים בחודשים הראשונים וחזרו לשגרה כאשר אתם מרגישים שהשינוי הקשה מאחוריכם וזכרו כי התקופה הראשונית בגן הינה תקופת הסתגלות לכל הצדדים. במידה ויהיה שיתוף פעולה ומעורבות נכונה האמון יבנה בצורה איטית אך נכונה. בתקופה זו חשוב להראות גמישות כלפי התינוק שלכם, כלפי הצוות בגן ובעיקר כלפי עצמכם.

הסתגלנו, נרגענו, למדנו והתחלו המחלות - איך נתמודד עם שינה ומחלות במאמר הבא ( קישור...)

540 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Commenti


bottom of page