האם כדי לישון בלילה צריך בהכרח להפסיק להניק? התשובה היא, ממש לא! אבל כן צריך להבין את ההשלכות של ההנקה ולראות כיצד ניתן להנות ממנה וגם ליהנות מלילות עם שינה.
ישנן גישות רבות בנוגע להנקה. ישנן רבים האומרים כי ההנקה היא הקשר העיקרי בין האם לתינוק ולכן היא חשובה ואף קריטית להתפתחות. ישנם כאלו המתייחסים להנקה כנכונה עד גיל שנה, שנתיים ואף יותר. יש גם עיסוק רב בנוגע לכמה צריך להניק במהלך היום והאם זה תקין להניק בלילה? כל התשובות כאן.
כשתינוק מגיע לעולם הוא נמצא בסימביוזה עם אימו.והוא לא מבין שהוא חלק נפרד ממנה ולכן ההנקה בשלבים אלו, מעבר להזנה, חשובה לקשר העמוק בין האם לתינוק. תחושת הערסול שמעניקה הרבה חום ורוגע וכך גם המבט של אמא שמאוד עוזר להתפתחות יסייעו לתינוק להרגיש מוגן. בתקופה הראשונית של 4-6 שבועות ממליצים להניק לפי דרישה. בעצם כל פעם שהתינוק בוכה אנחנו מציעים לו לינוק וכך הוא לאט לאט מפתח את יכולת היניקה והופך ליונק מקצועי, הוא גדל ומתפתח ומתחזק לקראת הבאות. בתקופה הזו הוא מאוד עייף מכל גירוי וכל פעולה ולכן פעולת היניקה שדורשת מאמץ רב פעמים רבות מרדימה אותו. על מנת שלא ינק רק כמה לגימות ויירדם ניתן לנסות לעורר אותו על ידי ליטוף של העורף, אוזן והלחי ובמקרים בהם חשוב שהוא יאכל ניתן גם להפשיט אותם מעט וכך הם מחפשים אוטומטית את הפטמה ויונקים טוב יותר. אך מתי נכון להתחיל לעשות סדר? על מנת שיווצר סדר יום והתינוק ידע לאכול לפי צרכיו ולישון לפי צרכיו לקראת 4-6 שבועות נתחיל לרווח בין האכלה להאכלה ונוודא שהוא אוכל טוב. בהתחילה ננסה למשוך לפחות שעה עד שעה וחצי ונמשיך עד שנגיע לפער של בין שעתיים וחצי לשלוש. ברגע שניצור את הפער הזה הוא יאכל טוב יותר, לא " ינשנש" ויוכל לישון טוב יותר בין ארוחה לארוחה. ישנם גם תינוקות שלעיתים הנקה בטווחים קצרים יוצרת כאבי בטן כי הקיבה כל הזמן מעכלת דבר היוצר עומס על המערכות המתהוות. בנוסף, ברגע שאנחנו יוצרים את הפערים הללו אנחנו יוצרים עוגנים שעזרתם אנחנו מצליחים לזהות טוב יותר את צרכיו של התינוק. במידה ואנחנו יודעים שהוא רגיל לאכול כל שעתיים והוא מתעורר מהשינה בוכה נדע שהוא רוצה שנעזור לו לחזור לישון ולא לאכול.
אז למה גם אם יש פערים של 3-4 שעות עדיין הוא מתעורר הרבה בלילה לינוק?
הורים רבים מנסים לתת לתינוק יונק סימילאק או דייסה ש"תמשוך" אותו עד הבוקר חשוב להבין שהבעיה היא לא בהנקה. תינוק יונק יודע למצוץ טוב ובמידה ואין קושי בכמות החלב או בעיה רפואית אין סיבה שהנקה הערב לא תספיק לו. הבעיה טמונה במציצה ובקרבה לאמא. לתינוקות בגילאים הצעירים יש לעיתים קושי להירדם באופן עצמאי והם זקוקים לעזרת אמא או אבא שיעזרו להם להירדם. הבעיה היא שברגע שהם נרדמים בצורה מסוימת הם זקוקים לאותה עזרה גם כשהם מתעוררים באמצע הלילה. אם תינוק נרדם בידיים של אמא כשהוא יונק הוא יבקש את אותה העזרה כשהוא קם בלילה. ולכן, פעמים רבות מה שנראה לנו כרעב משמעותי באמצע הלילה הוא בעצם בקשה לעזרה על מנת להירדם חזרה. ואיך ניתן לשנות זאת? נראה כי אמהות רבות מאוד נהנות מההרדמה בהנקה בגילאים הצעירים והבעיה מתחילה בשלב מאוחר יותר. התינוק גדל וההנקה לא מעייפת כפי שהיא עייפה בהתחלה ואז הוא מתחיל לשחק עם הפטמה, לנסות ולהסב את תשומת הלב של אמא ולא באמת נרדם תוך כמה דקות כפי שקרה בעבר. על מנת שזה לא יקרה כבר בגילאים הצעירים חשוב לעשות הפרדה בין ההנקה להרדמה. חשוב ונכון להניק אך אחרי ההנקה הולכים לישון במיטה- בהתחלה עם ליטוף ולחישה ומגיל 5-6 חודשים ניתן כבר ללמד שינה עצמאית. תינוקות שלא יונקים טוב ונרדמים ישר ברגע שמתחילים לינוק ניתן גם להניק אותם לפני האמבטיה ובמידת הצורך להשלים מעט אחרי האמבטיה.
ברגע שיוצרים את ההפרדה הזו התינוק ידע להרדים את עצמו בלילה כשהוא קם ולא יזדקק לינוק באמצע הלילה על מנת לחזור לישון. גם עם האם בוחרת להניק את התינוק פעם אחת בלילה עד שלב מאוחר זה בסדר גמור כל עוד ההנקה היא לשם הזנה ולא לשם הרדמה ותלות של התינוק.
חשוב להבין כי ישנן אמהות הבוחרות בלינה משותפת עם התינוק ומאפשרות לו לינוק כמה שהוא חפץ בלילה על מנת להירדם. גישה זו רלוונטית ונכונה במידה והיא מתאימה לסגנון המשפחה. כל עוד נעשה שינוי כאשר המצב כבר לא נוח לאחד הצדדים - לאמא של רוצה להניק יותר או מרגישה שהיא לא ישנה טוב, לילד שהוא מתוסכל ולא ישן מספיק בלילה ואפילו האבא שמרגיש שהוא מאבד את מקומו במיטה.
על מנת שמצב ישמר וכולם יהיו מרוצים חשוב להיות מודעים להשלכות של הבחירות ההוריות שלנו ולפעול על פי הרצון שלנו ולא על פי ההרגל או התלות. במידה והדברים לא מרגישים נכונים או ישנה תחושה של יציאה משליטה חשוב לעשות שינוי אך אין זה אומר שעל מנת לישון בלילה זה אומר שצריך להפסיק להניק.
Comments